نمای کلی بازار:




روند تغییرات شاخص و شاخص هم وزن:

قیمت جهانی فلزات ،شکر ، اوره ،ارز و سکه:

گزارش روزانه: در حالیکه بسیاری از فعالان بازار انتظار داشتند بازار امروز نیز رو به افت و قیمتها در سراشیبی نزول قرار داشته باشند، ولی خوشبختانه ورق برگشته و امروز شاهد مثبت گرایی و ورود هیجان مثبت در این بخش از فعالیتهای اقتصادی بودیم. این در حالیست که بورس نیمه بیمار ما هنوز از بستر نقاهت خارج نشده و رونق چشمگیر و چندانی طی 4 ماه اخیر نداشته است.
و اما در بازار امروز شاهد رشد 688 واحدی نماگر بازار بودیم و شاخص کل بورس که تا دیروز تا کانال 157 هزاری عقب نشینی کرده بود، در معاملات امروز با یورش به مواضع فروشنده ها و عرضه کنندگان سهام شرکتهای مختلف، توانست کانال 158 هزاری را تصاحب کند و از ادامه پسروی و نزول بیشتر ممانعت بعمل آورد. و اما فردا روز مهمی برای بازار و شاخص است، چرا که اگر با اقتدار و پر انرژی ظاهر شود و خریداران از فروشنده ها نترسند، میتوان به اوج گیری دوباره و فتح مجدد کانالهای 159 و 160 هزار واحدی امیدوار بود. در غیر این صورت، هر گونه فشار و هجمه فروشنده ها میتواند لطمات و آسیب های جدی به بدنه بازار وارد سازد و نتایج تلخی چون شکسته شدن کانالهای 158 تا 140 هزار واحدی را در پی داشته باشد. جا دارد که مسئولین دولتی و حقوقی های بازار به خود آیند و عرصه فعالیتهای سهامداران در بورس تهران را به امان خدا و بخت و اقبال رها نسازند. چرا که اینک که اوضاع سیاست خارجی و اقتصاد داخلی کشور بحرانی است، به کمکها و دخالت دولت و متولیان سازمان بورس نیاز داریم نه آن زمان که آب از سر گذشت!.
و اما در جریان معاملات امروز، سیلاب تند عرضههای روز قبل، در بازار امروز به تقاضای نسبتا قوی مبدل شد و شاخص کل را در ابتدای کار بیش از یکهزار واحد ارتقا بخشید. با وجود این، ناپایداری تقاضا و فشار عرضهها مجالی به تداوم روند صعودی شاخص در مقیاس روزانه نداد و نماگر بازار بهتدریج از سقف روزانه فاصله گرفت. شرایط به گونهای پیش رفت که حتی برخی از سهمهایی که کارخود را با رشد قیمت آغاز کرده بودند، در ادامه به محدوده منفی قیمت، تنزل کردند. این روند مشخصا در جبهه بانکی و خودرویی قابل مشاهده بود. بر خلاف این دو گروه پرحاشیه، سهمهای کالایی به لطف پشتوانههای بنیادی از تقاضای قویتری برخوردار بودند و امروز هم حمایت قابل ملاحظهای از شاخص کل به عمل آوردند.
در گروه بانکی: بانکیها به نمایندگی دو نماد بانک صادرات و تجارت، معاملات امروز را در دقایق پیشگشایش با صف خرید آغاز کردند. واکنش اولیه بازار را میتوان به پیشنهاد افزایش 222 درصدی سرمایه بانک صادرات نسبت داد که روز گذشته روی سامانه کدال قرار گرفت. بلافاصله پس از انتشار پیشنهاد افزایش سرمایه بانک صادرات، بانک تجارت اقدام به شفافسازی در خصوص تسعیر ارز و تجدید ارزیابی داراییها کرد. نمادهای این گروه مطابق منطق اخیر بسیاری از فعالان بازار، واکنش مثبتی به این اخبار در ساعات اولیه نشان دادند. با وجود این، روند مثبت قیمت در این گروه دوام نیاورد و با وجود حضور پررنگ سهامداران حقوقی در جریان معاملات، در نیمه دوم داد وستدها شاهد عقبگرد قیمت در نمادهای این گروه بودیم. در بین لیدرهای این گروه، «وتجارت» طی دقایق پایانی معاملات در حول و حوش نقطه صفر روزانه مورد دادوستد قرار گرفت و نمادهای «وبصادر» و «وبملت» نیز وارد محدوده نزولی شدند و این روند با شدت بیشتری در نمادهای همگروه تکرار شد.
در گروه خودرویی: اکثر نمادهای خودرویی نیز تقریبا هان روند بانکی ها را تجربه کردند. خریدهای نسبتا قویتر سهامدار حقوقی و ناتوانی برخی اخبار مثبت در حمایت از سهمهای این دو گروه در کنار وضعیت نسبتا متعادل و تا حدودی رو به رشد کالاییها را میتوان به عنوان اولین نشانههای کمرنگ برای تغییر جریان قدرتمند پول از بانکها به صنایع کالایی تعبیر کرد.
البته باید اشاره کرد که تغییر آرایش نقدینگی و شیفت آن به گروههای کالایی، مستلزم بهبود ماندگار ارزش معاملات و اطمینان بیشتری سرمایهءهای خرد برای ماندن در بازار سهام است. طی روزهای اخیر ارزش معاملات خرد سهام به طور متوسط زیر مرز 400 میلیارد تومان بوده که مقایسه با ماه قبل کاهش یافته و جریان خروج سرمایههای خرد هم بر ورود آن غلبه داشته است. از این دیدگاه، به نظر میرسد شیفت نقدینگی به بازگشت سهامداران خرد به جریان معاملات سهام و افزایش پولِ در گردش وابسته است.
در گروه سیمانکاران: عطش تقاضا در برخی از نمادهای گروه سیمان همچنان برطرف نشده است. سهام این گروه که طی روز گذشته در معرض سنگینترین عرضههای بازار بودند امروز همسو با جریان کلی معاملات حرکت کردند و در برخی از سهمهای این صنعت، تقاضای پرحجمی رقم خورد. در بین نمادهای این گروه، تداوم تقاضای پرقدرت در نماد شرکتهای سیمان تهران و سیمان خزر، موجب جذب بیش از 20 میلیارد تومان نقدینگی شد و این گروه را در رتبه دوم جدول بیشترین ارزش معاملات صنایع نشاند. به نظر میرسد ارزشگذاری بر مبنای تورم دارایی ها، همچنان عامل اصلی تحرک در سهام این گروه است که توانسته با جذب پولهای سرگردان به موجهای متناوب قیمت در سهامی از این طیف دامن زند.
کارنامه بازار امروز : در پایان معاملات روز جاری شاخص کل با بیشترین تاثیر از رشد قیمتها در نمادهایی چون #فولاد، #شبندر، #پارسان، #مبین، #بفجر و #فملی با رشد 688 واحدی روبرو شد. افت شدید قیمتها در معاملات دیروز، جذابیت سطوح قیمتی در سطوح فعلی، در کنار حمایت های صورت گرفته در نمادهای بزرگ و مطرح بازار - رشد شاخص کل را در پی داشت.در بازار امروز ارزش معاملات بورسیان بالغ بر 558 میلیارد تومان و فرابورسیان 1313 میلیاردتومان بود. جمع معاملات اما بیش از 1872 میلیارد تومان بود.
اهم نمادهای تاثیر گذار در شاخص: ففولاد 102 واحد مثبت/ شبندر 102 واحد مثبت/ پارسان 60 واحد مثبت/ بفجر 57 واحد مثبت/ مبین 48 واحد مثبت/ فملی 45 واحد مثبت/ کچاد 37 واحد منفی
بیشترین حجم معاملات امروز: وتجارت 129.4 میلیون سهم/ لوتوس 113.3 میلیون سهم/ وبصادر 108.9 میلیون سهم/ ذوب 85.7 میلیون سهم/ خساپا 79.2 میلیون سهم.
اهم اخبار سیاسی و اقتصادی: 1- محک سنگین برای مشمولان ماده «141»: در یکی از مهمترین اطلاعیههای کدال روز گذشته، بانک صادرات پیشنهاد هیات مدیره برای افزایش سرمایه 222 درصدی خود از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها را گزارش کرد. نماد «وبصادر» به عنوان یکی از لیدرهای اخیر گروه بانکی تحت تاثیر این خبر مدتهاست مورد توجه بورسبازان قرار دارد. بنابراین، اکنون بسیار مهم میشود که واکنش بازار به نهایی شدن این خبر چگونه خواهد بود. اگر بازار سهام نسبت به این اقدام نیز بیتفاوت عبور کند به این معناست تب پرالتهاب افزایش سرمایهها فروکش کرده است و تحلیلهای کارشناسی خیلی سریعتر از انتظارات به وقوع پیوسته است. در غیر این صورت همچنان بورسبازان میتوانند به موجهای نامشخص مربوط به خبرهای افزایش سرمایه امیدوار باشند.
2- بر مبنای تکلیف مجلس، بانک مرکزی موظف است حداقل ۵۰ درصد سود سهام و مالیات علی الحساب پیشبینی شده را تا پانزدهم بهمنماه سال جاری پرداخت کند. پیش از این رئیس بانک مرکزی با تاکید توصیه به عدم تصویب آن کرده بود. نمایندگان مجلس، همچنین همه بانکها و موسسههای مالی را مکلف کردنداقدام به بخشودگی سود مرکب از اول اردیبهشت ۹۴ کنند.
3-شورای عالی هماهنگی اقتصادی روز گذشته به ریاست رئیس جمهور و با حضور دیگر اعضا تشکیل جلسه داد. در ابتدای این جلسه سران قوا مواد تکمیلی از پیشنهاد بانک مرکزی در زمینه اصلاح نظام بانکی مورد بررسی قرار گرفت و بندهای مربوط به تقویت نظارت بانک مرکزی بر موسسههای اعتباری و بهبود مدیریت آنها در جهت حمایت از حقوق سپردهگذاران و تجهیز منابع لازم و همکاری لازم قوه قضائیه در این جهت به تصویب شورای عالی رسید. همچنین دیروز معاونت مالی و خزانه داری کل وزارت اقتصاد فهرست بانکهای مجاز مشمول تسویه اوراق خزانه را به روزرسانی کرد.
4-قیمت پایه هفتگی محصولهای پلیمری و شیمیایی که از سوی دفتر توسعه صنایع تکمیلی پتروشیمی براساس قیمتهای جهانی برای مبادله در بورس کالای ایران اعلام میشود، دیروز براساس نرخ دلار 8292.8 تومان اعلام شد.
5- بر مبنای گزارش شرکت ملی پخش و پالایش فرآوردههای نفتی بزرگترین بندر صادراتی فراوردههای نفتی کشور در ماهشهر به طور رسمی افتتاح میشود. این بندر در ۸ اسکله عملیاتی ، ۶ اسکله پهلوگیری نفتکشهای ۹۰ هزار تنی، ۱ اسکله بارگیری گوگرد و فله بر، ۱ اسکله بارگیری و تخلیه کالا، دارد.
6-پیشفروشها این روزها وبال گردن صنعت خودروی کشور شده و ظاهرا رهایی از آن به سادگی ممکن نیست. طبق گفته رضا رحمانی؛ وزیر صمت خودروسازان از یکسال گذشته نسبت به پیشفروش یک میلیون دستگاه خودرو اقدام کردهاند، این در شرایطی است که با توجه به روند نزولی تولید بعید بهنظر میرسد که تولید کل امسال یک میلیون دستگاه را پوشش دهد. در همین حال سایپا شرایط پیشفروش اینترنتی انواع محصولها را از ساعت 10 صبح فردا 16 بهمن آغاز میشود، اعلام کرد. همچنین شرایط پیش فروش مشارکت در تولید محصولهای ایرانخودرو از امروز؛ دوشنبه 15 تا 30 بهمن اعلام شد. در این میان اما برای تامین قطعات برخی از قطعات ایران خودرو، برنامههای تدارک دیده شده که به گفته مدیرعامل ایساکو باعث رفع مشکل شده است.
7- در معاملات امروز بورس کالا، فولاد مبارکه اصفهان ورق گرم C را به حجم 25520 تن با قیمت پایه 37,199 ریال (12.37 درصد بالاتر از پایه قبلی) عرضه کرد که با میانگین قیمت 41,164 ریال(10.65 درصد بالاتر از پایه و 6.48 درصد بالاتر از میانگین معامله قبلی) معامله گردید.ورق سرد B نیز به حجم 20000 تن با قیمت پایه 49,027 ریال(9.37 درصد بالاتر از پایه قبلی ) عرضه شد که با میانگین قیمت 51,136 ریال(4.3 درصد بالاتر از پایه و 1.65 درصد بالاتر از میانگین معامله قبلی) معامله گردید.ورق گرم Bنیز به حجم 81070 تن با قیمت پایه 42,631ریال( 1.7 درصد بیشتر از پایه قبلی) عرضه شد که با میانگین قیمت 44,897ریال(2.53درصد بالاتر از پایه و 4.46درصد بیشتر از قیمت معامله قبلی) معامله شد. این افزایش قیمتها موجبات رشد قیمت سهام فولاد مبارکه در بازار را فراهم ساخت.
8-شماری از نمایندگان و منتقدان دولت دوازدهم در حالی از امضا نشدن قراردادهای نفتی با شرکت های روسی و چینی انتقاد می کنند که خود این شرکت ها به دلیل فشارهای آمریکا از توسعه همکاری ها با ایران طفره می روند، اما گویا دلواپسان حاضر به پذیرش این واقعیت نیستند.
آخرین تحولات در بازار کامودیتی: در پی نتایج مثبت حاصل از دور آخر مذاکرات تجاری بین چین و آمریکا، قیمت فلزات پایه در بازگشایی بازارهای جهانی پس از تعطیلات صعودی شد. با این حال تعطیلی بازار چین در سال نو قمری حجم معاملات را محدود کرده است. در بازگشایی امروز بازارهای جهانی، بهای مس بیش از 0.4 درصد کاهش یافت و به سطح 6115 دلار به ازای هر تن رسید و روی بیش از 0.8 درصد رشد کرد. آلومینیوم به میزان 0.4 درصد و نیکل به میزان 0.6 درصد افزایش قیمت را تجربه کردند. سرب نیز 0.6 درصد کاهش یافت. در آستانه سال نو قمری در چین حجم تقاضای فلزات پایه در بازار لندن به سطح 1788 تن افت کرد.
اظهارات مقامات رسمی چین و آمریکا درباره روند مثبت پیشرفت مذاکرات تجاری بین دو کشور، ضمن رفع نگرانیها از ادامه جنگ تجاری و کند شدن رشد اقتصاد جهانی از رونق کالاهای پایه حمایت کرد. مقامات چین برای نشان دادن حسن نیت خود، 2 میلیون تن دانه سویا از ایالات متحده خریداری کردند. دونالد ترامپ نیز ضمن ابراز رضایت از جریان مذاکران، اعلام کرد که شاید به زودی با رئیس جمهور چین دیدار کند. در همین راستا بازارهای سهام در آمریکا در محدوده مثبت هفته خود را به پایان بردند، بطوری که شاخص داوجونز با رشد 0.26 درصد در سطح 25063.9 واحد بسته شد و یورو استاکس 50 ضمن ثبت افزایش 0.37 درصدی در ارتفاع 3171.12 قرار گرفت. اکثر بازارهای آسیایی در سال نو قمری در چین تعطیل هستند، اما دو بازار Nikkei و ASX 200 که مشغول به کار هستند به ترتیب 0.46 و 0.48 درصد رشد داشتند. ضمن اینکه رشد نرخ سود اسناد خزانهداری آمریکا نیز مشوق بازارهای جهانی بود. همزمان با شروع تعطیلات سال نو در چین، قیمت فلزات پایه افزایش یافت. روی، نیکل و آلومینیوم در صدر جدول افزایش قیمت قرار گرفتند. در کمال تعجب بازار از آمار ضعیف شاخص مدیران خرید Caixin در هفته قبل گذر کرد و فلزات پایه موقعیت صعودی خود را حفظ کردند. در حال حاضر با خروج فلزات از مدار نزولی (که در نیمه دوم سال گذشته میلادی حاکم بر بازار بود) و توافق احتمالی بین دو غول تجاری جهان، قیمت فلزات پایه میتواند در آینده به رشد خود ادامه دهد.
در گروه بانکی: در گرچه بانک صادرات نیز در ادامه تحرکات بانک تجارت، پیشنهاد افزایش سرمایه خود را روی «کدال» قرار داده، اما این موضوع با واکنش سرد معاملهگران بورس تهران مواجه شد. این موضوع شاید بتواند نشانگر پایان موج هیجانی از افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی داراییها، به عنوان یکی از عوامل هیجانساز باشد. پس از پایان این موج هیجانی به نظر میرسد برای توجیه رشد قیمتی اخیر معاملهگران دست به دامن عوامل بنیادی مانند بهبود سودآوری شدهاند و در قبال برخی از بانکها به بهبود وضعیت کلی اشاره میکنند.
شاید اثر خنثی و بعضا معکوس افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی بر سود خالص یک شرکت را بتوان یکی از دلایل هراس بازار نسبت به این عامل هیجانی دانست. با این حال این عامل برای چندین ماه به رشد قیمتی سهام بانکها کمک کرد. در حالیکه چشمانداز بهبود سودآوری برای این گروه چندان روشن نیست این عامل هیجانی دستاویزی شده بود تا معاملهگران به واسطه آن به داغ کردن سهام این گروه بپردازند؛ البته این موضوع به معنی خط پایان بهانهتراشی نیست. روز گذشته بانک صادرات پیشنهاد افزایش سرمایه 223 درصدی را «کدال» قرار داد. برخی از فعالان بازار از عدم برآورده شدن انتظارات در میزان افزایش سرمایه این بانک اشاره میکنند. بانک تجارت نیز پیش از این در هفته گذشته پیشنهاد افزایش سرمایه 458 درصدی را به بازار ارائه داده بود.
واکنش سرد معاملهگران به این اخبار شاید بتواند نشان از افزایش آگاهی فعالان بورس تهران از اثر خنثی این افزایش سرمایه بر وضعیت بنیادی بنگاههای اقتصادی داشته باشد. همانطور که در گزارش با عنوان ارزشگذاری غولهای بورسی با معیار بورسبازان نیز مطرح شد، پتانسیل افزایش سرمایه چند صد درصدی تنها به بانکها، سیمانیها یا خودروییها محدود نمیشود و اگر بنا به لحاظ مازاد تجدید ارزیابی داراییها در حساب سرمایه باشد تقریبا باید سرمایه کل بورس تهران چندین برابر شود. این موضوع به دنبال جهش نرخ دلار و جهشهای تورمی مداوم کاملا قابل درک است. با این حال عدهای مطابق با رویه سنتی بورس تهران در صدد هستند تا از خبر افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی دارایی برای داغ کردن قیمت سهام و خالی کردن در سطوح بالاتر بهره کافی را ببرند. حال این سوال مطرح میشود که آیا واقعا موج هیجانی افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی به پایان رسیده است؟ باید گفت برای اظهارنظر در این خصوص همچنان زود است. در معاملات امروز با وجود اخبار از تجدید ارزیابی داراییها، سهام بانکی بعضا به سمت صف مدار منفی حرکت میکنند (در لحظه تنظیم این گزارش) و به نظر میرسد پولهای داغ جذبشده به نمادهای بانکی با هراس از زیان بیشتر و با توجه به ریسک بالا در حال خروج از این نمادها هستند. در این خصوص ریزش سهام بانکها مانند بانک پاسارگاد بعد از بازگشایی (ریزش 19 درصدی) اگر در کنار معاملات روز نخست سهام این بانک قرار داده شود شدت هیجان و پول داغ موجود قابل درک است. همچنان احتمال اینکه پولهای داغ از دستاویزی مانند افزایش سرمایههای سنگین از تجدید ارزیابی داراییها استفاده کنند وجود دارد و نمیتوان این موضوع را به هیچ وجه منکر شد. با این حال لازم است معاملهگران به افزایش ریسک در معاملات این گروه توجه داشته باشند. همانطور که اشاره شد یکی از عواملی که میتواند بار دیگر به آغاز موج صعودی دیگر در نمادهای بانکی منجر شود تزریق هر چه بیشتر پولهای داغ است. در این میان در کنار خریداران خرد، خریدهای قابل توجه بازارگردان بانکها چه صادرات یا تجارت نیز نقش حمایتی مهمی را از این نمادها ایفا کرده است. با این حال منابع این پولها مشخص نیست و بر این اساس این نگرانی که از منابع داخلی بانکها برای حمایت از سهام استفاده میشود خود میتواند عامل تهدیدکننده برای سودآوری بانکها باشد. این ریسک از آنجا نشات میگیرد که به تدریج معاملهگران این مهم را درک میکنند که با افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی داراییها شرکت دچار تحول بنیادی نمیشود و برای بسیاری از نمادهایی که این موضوع را در دستور کار قرار دارند، مانند بانکها، شرایط بهبود سودآوری بسیار دشوار است. اما همچنان تاکید میشود که رفتار بازار و قدرت نقدینگی میتواند در کوتاهمدت مسیری متفاوت برای سهام بانکی رقم بزند. در این خصوص واکنش بازار به خرد شدن قیمت سهام بانکی پس از افزایش سرمایههای سنگین از مواردی است که همچنان احتمال رشد قیمتی سهام این گروه را مهیا سازد.
چرا نمیتوان به درآمد بانکها اعتماد کرد؟: یکی از مشکلات سیستم بانکی کشور عدم اعتماد به درآمدهای مشاع به عنوان بخش قابل توجه درآمد بانکها است. این موضوع از آنجا نشات میگیرد که بانکها بخش زیادی از درآمد حاصل از سود و وجه التزام تسهیلات را بر اساس حسابداری تعهدی و نه نقدی شناسایی میکنند. بر این اساس سود روی تسهیلات جاری به صورت تعهدی شناسایی میشود. اگر دو ماه از تاریخ بازپرداخت قسط وام گذشته باشد، تسهیلات به سرفصل سررسیدگذشته منتقل میشود. سود حاصل از تسهیلات سررسیدگذشته نیز به صورت تعهدی شناسایی میشود. اگر مدت زمان عدم پرداخت قسط وام به بیش از 6 ماه برسد این تسهیلات به سرفصل معوق منتقل میشود. برخی از بانکها در صورتهای مالی حسابرسیشده، شناسایی درآمد حاصل از تسهیلات در معوق را نیز تعهدی عنوان کردهاند اما برخی از بانکها بر لزوم تسویه نقدی به منظور شناسایی سود از این بخش تاکید میکنند. برای مثال بانک دی سود حاصل از تسهیلات معوق را بر اساس صورتهای مالی حسابرسیشده 96 به صورت تعهدی/ نقدی شناسایی میکند. اگر مدت زمان 18 ماه از پرداخت قسط گذشته باشد تسهیلات به بخش مشکوکالوصول منتقل میشود و در این شرایط بانکها تنها میتوانند بر اساس قوانین حسابداری بر اساس تسویه نقدی، سود شناسایی کنند.
در خصوص وجه التزام روی تسهیلات نیز وضعیت مشابهی مشاهده میشود. اما این موارد چه معنایی دارد؟ زمانیکه سودهای شناسایی شده به صورت تعهدی هستند یعنی اینکه بانک میتواند برای مدت حدود 18 ماه از تسهیلاتی که هیچگونه وجه نقدی دریافت نکرده است سود شناسایی کند. این موضوع در خصوص وجه التزام شناساییشده روی تسهیلات نیز صدق میکند. بر این اساس بانکها میتوانند برای مدت زیادی از تسهیلات غیرجاری سود شناسایی کنند و در حالیکه بر اساس قوانین حسابداری الزامی وجود ندارد که هیچگونه نقدینگی به بانک وارد شود. این موضوع را اگر در کنار سایر موارد قرار دهیم میتواند علت غیراتکا بودن درآمد بانکها را نشان دهد؟ احتمالا بسیاری از مخاطبان با این موضوع آشنا هستند که بانکها برای اینکه تسهیلات غیرجاری یک مشتری خود را به جاری تبدیل کنند، قراردادی تازه با مشتری بسته (یا یکی از بستگان درجه یک) میبندند به این ترتیب بانکها بار دیگر میتوانند بدون ورود نقدینگی به بانک به شناسایی سود بپردازند. همین موضوع میتواند ریسک زیادی را برای بانک ایجاد کند.
بحث در خصوص بانکها بسیار طولانی است اما نکته دیگری که در ادامه کیفیت سودهای شناساییشده مورد توجه قرار گیرد رشد محسوس وجه التزام شناساییشده در صورتهای مالی بانکها است. از مجموع حدود 11500 میلیارد تومان، درآمد تسهیلات بانک تجارت تا پایان آذر، حدود 7 هزار میلیارد تومان (یعنی بیش از 60 درصد درآمد بانک از این بخش) به وجه التزام (جریمه دیرکرد بازپرداخت وام) اختصاص دارد. اگر این موضوع در کنار آنچه در بالا اشاره شد، گذاشته شود میتوان علت نگرانی قابل توجه در خصوص درآمدهای شناساییشده در سیستم بانکی را متوجه شد. البته احتمال کاهش سود پرداختی به سپردهگذاران وجود دارد اما این موضوع نمیتواند کیفیت پایین درآمدی بانکها را درمان کند.
پیش بینی بازار سه شنبه 16 بهمن 97 : خوشبختانه با فروکش کردن فشار عرضه ها و عقب نشینی عرضه کننده ها، در معاملات امروز ورق برگشت و شاهد بهبود نسبی اوضاع و اوج گیری ضعیف شاخصهای بازار بودیم. چند ماهی است که بازار زوج و فرد شده و یک روز مثبت است و یک روز منفی.
این روزها بازار سهام تهران نه توان و انرژی رشد پیوسته و مستمر و رونق پایدار دارد و نه آن قدر ناتوان و عقیم است که نتواند سنگرها و کانالهای متصرفه قبلی خود را به راحتی از دست بطوریکه بر خلاف انتظارات تکنیکالیست ها، که پیش بینی می کردند طی روزهای اخیر شاهد عقب نشینی و سقوط شاخص کل بازار تا ایستگاه 147 تا 140 هزار واحدی باشیم، عملا چنین اتفاقی رخ نداد( و یا هنوز رخ نداده) و از شیب تند افول و نزول بازار بمراتب کاسته شده است.
هر چند که، اکثر کارشناسان و اقتصاد دانان، برای باقی ایام هفته جاری، انتظار رونق و بهبود بازار را ندارند و بنظر می رسد توجه و تمرکز فعالان بازار، معطوف به تک سهم ها است.
این در حالیست که در بازار، کم و بیش سهام ارزنده و دارای فاند قوی بنیادی یافت میشود. گفتنی است در گروه دارویی که از مخاطرات تحریمها مصون بوده و جملگی فروش داخلی دارند، نمادهایی چون شفادارو، کارخانجات داروپخش،دلر،دابور ... از جمله سهام ارزنده ای هستند که بزودی و طی گزارشات فصلی و سالیانه، شاهد جهش سودآوری این شرکتها خواهیم بود.
حافظ عزیزی نقش
15 بهمن ماه 1397
کارگزاری اردیبهشت ایرانیان
(با ما در کانال https://telegram.me/oitahlil تلگرام همراه باشید)
(اطلاعات حساب خود را به راحتی در ربات کارگزاری به آدرس @oibourse_bot ببینید)
|