نمای کلی بازار:




روند تغییرات شاخص و شاخص هم وزن:

قیمت جهانی فلزات ،شکر ، اوره ،ارز و سکه:

گزارش روزانه: در حالیکه انتظار داشتیم بازار امروز نیز منفی و سطح عمومی قیمتها کاهنده و رو به کاهش باشد، ولی خوشبختانه چنین امری رخ نداد و شاهد سبز رنگ شدن نماگر بازار و فتح دوباره قله 160 هزاری توسط فعالان بازار بودیم. رویه روزهای اخیر عمومأ به شکلی بود که دو نیمه متفاوت داشتیم، در نیمه اول، بازار مثبت و قیمتها رو به بالا بود ولی در نیمه دوم شاهد حضور فعال حقوقی ها و عرضه های سنگین در بسیاری از نمادهای بزرگ و کالایی بودیم که عرصه را برای فعالان تنگ میکرد و قیمتها و تابلوی معاملات به رنگ سرخ در می امد این بیم و امید برای نیمه دوم وقت معاملاتی امروز نیز انتظار می رفت، ولی خریداران محال و فرصت خراب کردن بازار را به فروشنده ها ندادند و شاخص کل نیز اوضاع را بر وقف مراد دید و برای تصرف کانال از دست رفته 160 هزار واحدی، یورش برد و در نهایت این سنگر مهم را فتح کرد و به رنگ زیبای سبز در آمد. اینک چند روزی است که نماگر بازار بر روی کف کانال 3 ( تصویر زیر) می چرخد. نه راه پس دارد و نه انرژی و قدرت لازم برای صعود و پشت سر گذاشتن کانال مزبور. حال بسته به اینکه طی روزهای آتی، آیاد شاهد انتشار اخبار سیاسی خوب خواهیم بود یا بد، مسیر و سرنوشت زورق بورس تهران بهمراه سرنشینان آن معلوم خواهد شد.

بزرگان بازار در کفهای ارزندگی: همانگونه که پیشتر اشاره شد، عمده فشار بر شاخص کل بازار طی ۲ روز گذشته و هفتههای پیش از سوی گروههای کالایی وارد آمد. فلزات اساسی، نمادهای پتروشیمیایی، معدنیها و نمادهای پالایشی به علت ارزش بازار قابلتوجه در عقبگرد شاخص تاثیر شایانی داشتند.
اگر چه این نمادها عمدتا گزارشهای فصلی کاملا مطلوبی را روانه کدال کردند با این حال به نظر میرسد وزندهی بازار به فاکتورهای نامطلوب بالاست و سودآوری شرکتها طی سالهای آینده و در محافظهکارانهترین حالات مبنای داد و ستدها قرار میگیرد. گزارشهای ماهانه این شرکتها نشانههای مثبت و منفی متعددی در خود دارد. گزارش ماهانه فملی از وضعیت مطلوب تولید حکایت دارد اما در عین حال همچنان فشار تحریم بر فروش این شرکت مشهود است. در مقابل وضعیت صادرات برای شرکتهای فولادی و پتروشیمی همچنان مساعد است و آن چه در رابطه با این شرکتها عامل فشار محسوب میشود افت نرخها در بازار جهانی است. در این بین رشد صادرات LPG ها میتواند محل امیدواری بسیاری باشد. در رابطه با تولیدکنندههای روی نیز به نظر میرسد موانع داخلی صادرات مرتفع شده است. اگر چه سطوح تولید «فاسمین» در دی ماه سوال دیگری را پیش روی این گروه قرار میدهد. در ادامه تمام آنچه در بالا شرح داده شد فضای حاکم بر گروههای بزرگ را میتوان در دو عامل کلی خلاصه کرد. اول وضعیت بازارهای جهانی و دیگری امکان فروش در بازارهای صادراتی.
اگر چه بازارهای جهانی شب گذشته را با افت محسوس قیمتها سپری کردند با این حال امید به پایان جنگ تجاری در آیندهای نزدیک کاملا وجود دارد و از این منظر میتوان بدبینیها را کاهش داد. افت شب گذشته بازارهای جهانی همزمان با تاکید دونالد ترامپ بر موقت بودن بازگشایی دولت رخ داد و به تبع این موضوع تمامی تغییرات نشان از حرکت سرمایهگذاران به سمت داراییهای امن مثل طلا و همچنین ین ژاپن داشت.
خلاصه وضعیت بازار : در پایان معاملات روز جاری شاخص کل با بیشترین تاثیر از رشد قیمتها در نمادهایی چون #پارس، #فملی، #شخارک، #فولاد، #دعبید و #کچاد با رشد حدود 334 واحدی مواجه شد. لمس سطوح حمایتی در روند شاخص کل که با بهبود معاملات در بازارهای جهانی و افزایش نسبی نرخ ارز در بازار آزاد همراه شد، رشد بازار پس از افت های متوالی را در پی داشت.
ارزش کل بازار 6,077,781 میلیارد ریال/ ارزش بازار بورس 4.621 میلیارد ریال، ارزش بازار فرابورس 3.905میلیارد ریال./ حجم معاملات 1.600 میلیون سهم
اهم نمادهای تاثیر گذار در شاخص: پارس 70 واحد مثبت/ فملی 65 واحد مثبت/ شخارک 62 واحد مثبت/ فولاد 57 واحد مثبت/ دعبید 49 واحد مثبت/ وبملت 43 واحد منفی/ کچاد 41 واحد مثبت.
بیشترین حجم معاملات امروز: ذوب 245 میلیون سهم/ وتجارت 133.5 میلیون سهم/ وسکاب 115.1 میلیون سهم/ وبصادر 77.9 میلیون سهم/ وبملت 41.5 میلیون سهم.
اهم اخبار سیاسی و اقتصادی:1- وزیر انرژی عربستان گفته عربستان انتظار دارد در فوریه یک بار دیگر تولید نفت را کاهش دهد و برای ۶ ماه پایینتر از سطح مورد توافق در نشست اوپک، نفت تولید کند .
2-وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفتهبرخی مواقع بجای ایجاد مانع برای فعالیت های غیر مجاز، فعالیت های مجاز دستخوش فیلتر می شوند که برای رفع مشکلات اینچنینی کمیته ضد فیلتر در دولت تشکیل شده است.
3-یک مقام مسئول در بانک مرکزی گفته، بزودی کارتهای هوشمند جایگزین کارتهای بانکی مغناطیسی میشوند. در بحران ارزی که اواسط سال در کشورمان رخ داد و همزمانی با تحریم های غرب٬ مشکلاتی را برای کشورمان ایجاد کرده بود که به لطف خداوند توانستیم با اصلاح ابزار پرداخت آرامش نسبی را در بازار ارز حاکم کنیم. اتفاق مهم در صحنه بانکداری الکترونیک، مهاجرت از کارتهای بانکی به صورت مغناطیسی به کارت بانکهای هوشمند هستند که این تحول مهمی است و به نظر می رسد انتقال از این نوع کارتها به کارتهای هوشمند، به زودی رخ دهد.
4- آخرین خبر از اجرای ساز و کاز مالی اتحادیه اروپا نشان می دهد بهدلیل اختلاف در مذاکرات گروه ۴ و جدال ایتالیا و اسپانیا به احتمال زیاد دیروز جمعبندی مربوط به SPV اعلام نشد. در همین حال هایکو ماس؛ وزیر خارجه آلمان گفت: کانال ویژه مالی اروپا با حضور فرانسه، آلمان و انگلستان در آستانه راهاندازی قرار دارد و در ابتدا مبادلات کالاهای انسانی را پوشش خواهد داد.
5- محمدرضا پورابراهیمی؛ رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفته 3.5 میلیارد دلار ارز اختصاص یافته برای واردات کالا تاکنون تعیین تکلیف نشده است.
6- احمد مهدوی؛ دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با بیان اینکه تاکنون 80 درصد ارز نیما توسط پتروشیمیها تامین شده است، از تحقق کامل وعدههای وزیر نفت برای تامین سوخت و خوراک صنایع پتروشیمی در فصل زمستان امسال خبر داد.
7- بیش از هزار میلیارد تومان از اوراق منفعت شرکت توسعه نفت و گاز صبا اروند شنبه آینده با سود ۱۹ درصدی، در بازار عرضه و پذیره نویسی خواهد شد. با توجه به نرخ 22 درصدی بازدهی و تنزیل اوراق خزانه، انتظار نمی رود نرخ 19 درصدی فوق برای فعالان بازار چندان توجیه خرید و سرمایه گذاری داشته باشد.
تحلیلی در باب روند تصویب لوایح FATF: یکی از کارشناسان بازار به نام سید محمد هادی موسوی گفته، با بررسی لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی (پالرمو) در مجمع تشخیص مصلحت نظام، بحثهای پیرامون لوایح FATF مجدداً در فضای سیاسی کشور بالا گرفته است. در این فضا مجدداً جبهه بندیهای دوگانه، مقاومت-سازش، انقلابی- غربگرا شکل گرفته که اجازه نقد و تحلیل منطقی لوایح را مشکل مینماید. منتقدان، بدون بررسی مصداقی و نقد جزئیات لوایح، صرفاً با موج سواری بر دوگانههای شکل گرفته، این لوایح را مصداق خیانت، غربگرایی و نفوذ میدانند. دلواپسان لوایح FATF معتقدند، تجربه برجام نشان داد نمیتوان به غرب اعتماد کرد لذا دولت باید تضمین دهد تصویب این لوایح، مشکلات بانکی کشور را حل مینماید.
گفتنی است، گروه ویژه اقدام مالی (FATF) درآخرین اولتیماتوم خود، از ایران خواسته است لوایح مربوطه را تأیید و اجرایی نماید وگرنه اقدامات مقتضی را اعمال خواهد کرد. در این میان علت مخالفت دلواپسان مشخص نیست. فضای فکری داخلی ما بدون اطلاع از سازو کارهای موجود در جهان، توقع ایفای نقش در بازار جهانی را دارد بدون آنکه حاضر به پذیرش قواعد آن باشد. به نظر میرسد، منتقدان، صرفاً درصدد سنگاندازی در مسیر دولت باشند و دلایل مذهبی و سیاسی مخالفت آنها، بهانهای بیش نیست. چه اینکه بررسی تاریخچه تعاملات با نهاد FATF و تهیه و تصویب لوایح مربوطه نشان میدهد، تا پیش از این دولت هیچ اطلاعرسانی و دغدغهای در خصوص این لوایح وجود نداشته و پس از استقرار دولت فعلی، مخالفتها نمایان شده است. مخالفتها به حدی است که دلواپسان حتی به مصوبه شورای امنیت ملی در اجرای اکشن پلن مربوطه (شامل تصویب لوایح 4 گانه) نیز توجه نکرده و علیرغم موافقت مجلس و سران قوا، این لوایح را خیانت بار میدانند.
در گروه پتروشیمی: دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی گفته پیگیریها در خصوص تعیین تکلیف قیمت اوره ادامه دارد. مذاکراتی در خصوص تعیین تکلیف قیمت اوره صورت گرفته است و امیدواریم به زودی منجر به نتایج مطلوب برای شرکتهای پتروشیمی تولید کننده اوره شود.
وی پیرو پیگیریهای به عمل آمده و خصوصا بعد از تغییر نرخ تسعیر ارز مبنای محاسبه قیمت خوراک گاز طبیعی به نرخ میانگین سامانه نیما موضوع اجرای رأی دیوان عدالت اداری و قانون تنظیم مقررات مالی دولت ۲ در خصوص آزادسازی قیمت فروش اوره داخلی بر مبنای قیمت بورس کالا مجدد به صورت جدی در دستور کار قرار گرفت و جلسات متعددی در کارگروه تنظیم بازار تشکیل شد که منجر به ارایه ۲ پیشنهاد از سوی وزارت صمت به معاون اول رئیس جمهور شد. در این ارتباط مذاکراتی با وزرای جهاد کشاورزی، نفت و صنعت در این خصوص صورت گرفته که با در نظر گرفتن همه جهات امیدواریم به زودی منجر به نتایج مطلوب برای شرکتهای پتروشیمی تولید کننده اوره شود.
در گروه بانکی: به نظر میرسد نمادهای «وبصادر» و «دی» به کانونهای اصلی شایعات طی روزهای آینده بدل شوند و «وتجارت» تا رسیدن اخبار رسمیتر از پیشروی مراحل افزایش سرمایه از مرکز توجه گروه، فاصله گیرد.
با این حال باز هم تاکید میشود که سطوح ارزندگی برای این نمادها که معمولا بین فعالان بازار دست به دست میشود تا حدود زیادی از پشتوانه بنیادی بیبهره است. تعیین کفهای قیمتی پیش و پس از ثبت افزایش سرمایه صرفا از یک قیاس کاملا سطحی بر میخیزد و همین مساله سهامداری در این گروه را بیش از پیش دشوار خواهد ساخت. در واقع پس از هر موج صعود در این گروه باید انتظار شناسایی سریع سود توسط عده زیادی از فعالان این نمادها را داشت، چرا که نقطه اوج و کف قیمتی برای این نمادها کاملا گم و نامعلوم است.
در گروه خودرویی: نماد ایران خودرو از جمله نمادهاییاست که انتظار برای بهروز رسانی ارزش داراییهای شرکت در سال 98، صف خرید سنگین طی ۲ روز گذشته را برای آن در پی داشت. پیش از این اشاره شده بود که از بین ۴ خودروساز اصلی بورس، تنها ایرانخودرو امکان استفاده از معافیت مالیاتی افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی داراییها را داراست. با این حال معاملات امروز «خودرو» و همچنین سایر نمادهای همگروه با علامت سوال پررنگی مواجه خواهد بود. ابتدا باید تاکید کرد که روند معاملات در نماد «خودرو» سبب شد تا جو عمومی نمادهای خودرویی طی روز گذشته مثبت باشد. حال این پرسش مطرح میشود که در غیاب این نماد طی ساعات اولیه معاملات امروز بقیه نمادهای این گروه چه مسیری را طی خواهند کرد و آیا بازگشایی «خودرو» هممسیر با جریان معاملات گروه خواهد بود و یا روند آن را تغییر میدهد؟ عصر روز گذشته شفافسازی ایرانخودرو در رابطه با ابلاغیه وزارت صمت به این شرکت بر روی کدال نشست. این ابلاغیه ایرانخودرو را موظف میکند تا خودروهای پیشفروش شده تا پایان دیماه را با نرخهای قبلی به مشتریان تحویل داده شود. این موضوع فشار بر سودآوری این شرکت را بیشتر خواهد کرد و به نظر میرسد عملکرد فصل زمستان نیز با زیانسازی قابلتوجه همراه باشد. در پی این شفافسازی «خودرو»در ساعت اولیه معاملات امروز متوقف خواهد بود و در صورتی که بازگشایی این نماد در همین جلسه رخ دهد بدون محدودیت دامنه نوسان به مدار معاملات باز خواهد گشت. در این صورت رویکرد معاملهگران به عمیقتر شدن زیان شرکت از یک سو و جو هیجانی افزایش سرمایه از سوی دیگر جالب توجه است. لازم به ذکر است که احتمالا تجدید ارزیابی داراییهای ایرانخودرو پس از پایان سال مالی جاری در دستور کار قرار خواهد گرفت و این فاصله زمانی میتواند روندهای هیجانی متعددی چه در مسیر صعود و چه در مسیر ریزش قیمت سهم را در پی داشته باشد.
پیش بینی بازار چهارشنبه 10 بهمن 97 : با بهبود موقت و رشد نسبی بازار که به رنگ سبز درآمده است، انتظارات برای اوج گیری شاخصهای بازار طی روزهای آینده بالا رفته است هر چند که بیم و مخاطره ریزش و افت سنگین بازار ( منهای تک سهم ها) نیز بالقوه وجود دارد . بطوریکه وضعیت و رفتار صعودی و یا نزولی بازار، به یک مو بند است. اگر طی روزهای آینده شاهد انتشار اخبار سیاسی و اقتصادی خوب باشیم، بدون شک بازار سهام نیز بدان واکنش مثبت و در خود توجه داد. در غیر اینصورت، بورس تهران در چنان وضعیت دشواری گرفتار آمده که هر گونه و رویداد منفی، میتواند به تزلزل و ریزش سنگین بازار منتهی شود. حمایت دولت و مسئولین ذی ربط نیز در شرایط دشوار فعلی نه تنها لازم، بلکه امری واجب است و هر گونه بی تفاوتی نسبت به بازار سرمایه،عواقب سخت و تلخی به بار خواهد آورد.
و اما این روزها بخت و اقبال بازار همچنان مشمول لیدرهای جدید بازار یعنی گروه دارویی و سیمانی است و اشخاصی که مبادرت به خرید و سرمایه گذاری در سهام ارزنده این دو گروه خوب کرده اند، سود و منفعت قابل توجهی به خانه برده اند. لذا انتظار می رود در بازار فردا و ادامه هفته آینده نیز شاهد استقبال گرم فعالان بازار و رشد بیشتر قیمتها در نمادهای مطرح دارویی ( همچون شفا،دابور،دلر،دارو و ...)، گروه سیمانی ( نظیر ستران) و همچنین اوراق خزانه ها باشیم .
حافظ عزیزی نقش
9 بهمن ماه 1397
کارگزاری اردیبهشت ایرانیان
(با ما در کانال https://telegram.me/oitahlil تلگرام همراه باشید)
(اطلاعات حساب خود را به راحتی در ربات کارگزاری به آدرس @oibourse_bot ببینید)
|